Deze Travak-anciens ondernemen en leven zoals zij het willen

 
 
Travak-2016-Portret-Catherine-web-02 (1).jpg

Catherine Vanhullebusch, freedompreneur bij Job Design, HR Design & Triggs

“Ondernemen, dat mag toch ook
een beetje rock’n’roll zijn?”

Catherine had als ambitieuze HR-professional al heel wat ervaring in haar rugzak toen ze bij mij kwam aankloppen: 10 jaar op de teller in succesvolle multinationals en een boeiende tijd bij een snel groeiende scale-up. 

Het was daar dat ze de ondernemerskriebels te pakken kreeg. Maar Catherine was niet bereid om als starter veel tijd te verliezen door alles zelf te moeten uitvissen.

“Ik wist niks van ondernemen, had ook geen netwerk of klankbord. Toch wou ik mijn onderneming van in het begin opbouwen en structureren zodat ik zou kunnen leven zoals ik dat wil: doen waar ik zin in heb, vrij zijn, zelf de touwtjes in handen houden. Niet eerst twee jaar lopen aanmodderen, alles uitzoeken met veel trial en errorTRAVAK heeft mij veel sneller bij mijn doel gebracht. Anders was ik nu misschien nog aan het ploeteren (lacht).”

Wat Catherine bijzonder waardevol vond aan de TRAVAK Mastermind was de persoonlijke begeleiding en coaching. “In andere trajecten krijg je ook tools en systemen aangereikt. Maar in TRAVAK kon je, nadat je die had uitgeprobeerd en ergens was tegenaan gelopen (wat onvermijdelijk gebeurt) bij Lien of bij de experten terecht om dat samen te bekijken. Je wordt weer op het goede spoor gezet en je kan weer verder.”

En ondernemen werkt blijkbaar verslavend: ondertussen heeft Catherine al een derde onderneming opgericht. Opnieuw volgens die strategieën en technieken die ze aangereikt kreeg in TRAVAK.

Het is overduidelijk: Catherine gedijt als een vis in het water in ondernemersland. “Ik ben in een geweldig netwerk terechtgekomen en heb mij daardoor nooit alleen gevoeld in het ondernemen. Ik geniet elke dag van mijn vrijheid en ik amuseer mij geweldig. Want ondernemen mag toch ook een beetje rock’n’roll zijn, niet?”. 

 
Travak-2016-Portret-Karen-web-02.jpg

Karen Soens,
freedompreneur bij De Bosduif

“Ik wou meteen The Good Life.”

“Fuck it, ik spring”, dacht Karen toen ze de job waar ze op was uitgekeken verliet om haar eigen droomjob te creëren. “Ik wou de vrijheid om mijn dag zelf in te delen, mijn agenda te bepalen. Te werken waar en hoe en wanneer ik dat wou. Volgens mijn visie en niet die van een of andere baas. Ik was het beu mij altijd te moeten aanpassen.”

Alleen was Karen op dat moment 38. Moeder van twee kinderen. Een huis af te betalen. En dus had ze bijzonder weinig zin om martelaarsgewijs de hardwerkende zelfstandige uit te hangen die moest werken tot ze erbij neerviel om haar bedrijf te doen marcheren.

“Ik wou meteen The Good Life. Ik wou mijn bedrijf versneld op de rails zetten en dat is me nog gelukt ook. Met TRAVAK nam ik een voorsprong van twee jaar op al de rest. Het was voor mij het juiste middel op het juiste moment.”

Karen hield aan TRAVAK een goeddraaiend communicatiebedrijf over. Maar niet alleen dat. “TRAVAK heeft me veel meer zelfvertrouwen gegeven, een heel andere mindset. Ik vraag nu de prijs die ik waard ben zonder dat ik me hoef aan te passen om ergens in een hokje te passen. Ik trek precies die klanten aan die met mij willen werken om wie ik ben. En dat vind ik fantastisch.”

 
TRAVAK_2017_Lieselot_05_WEB.jpg

Lieselot Geeregat, freedompreneur bij Lot of Design


“Dankzij TRAVAK heb ik mijn eigen weg gevonden in ondernemersland. Wat een weelde, wat een vrijheid!”

Lieselot is het brein, de handen en de passie achter Lot Of Design, een ontwerpbureau dat vorm geeft aan de belangrijkste mijlpalen in ons leven: een huwelijk, een geboorte, een overlijden. Ze deelt dus letterlijk lief en leed met haar klanten en geeft vorm aan hun leven met haar grafisch werk of met een handgemaakt juweel.

Toen Lieselot in mijn TRAVAK Business School stapte was er van die term 'mijlpalen' helemaal nog geen sprake, integendeel. Toen ik vroeg wat ze deed, zei ze: “Ik maak kaartjes en juwelen”. En ik dacht heel stiekem: “Tja, wie niet tegenwoordig?!”

Wat ik daarmee bedoel is NIET dat Lieselot niet uniek is. Integendeel.

Maar er zijn heel veel mensen die kaartjes maken. Of juwelen. Dat onderscheidde Lieselot helemaal niet van haar concurrenten. Dus zat ze vast.

Want groeien is moeilijk wanneer je je product niet kan onderscheiden van dat van een ander. Het is ook lastig om dan je prijs op te trekken. Want er zijn heel wat concurrenten die ook juwelen of kaartjes maken, vaak ook goedkoper.

“Ik worstelde echt met prijszetting, met mijn onderneming rendabel krijgen zonder te moeten werken, werken, werken. Ik vond het ook moeilijk om mijn bedrijf op een goede manier in de markt te zetten. Hoe moest dat dan?”, blikt Lieselot terug.

En dus gingen we samen op zoek naar de dingen die Lieselot zo uniek maken: haar ambacht en vakkennis, haar atelier bij haar thuis (waar je op afspraak komt), haar luisterend oor en het feit dat ze steeds een design maakt voor jou (en voor jou alleen). En dat op keerpunten in jouw leven... Eureka! Keerpunten! Mijlpalen! Haar business puzzel viel eindelijk in elkaar. Alles wat ze deed, vormde plots een logisch geheel. En nu kon ze eindelijk beginnen doorgroeien.

“Eindelijk heb ik een manier gevonden om mijn visie te vertalen naar mijn onderneming. Eindelijk kan ik mij focussen op wat ik echt wil. Mijn bedrijf draait zonder dat ik mij dag in, dag uit moet te pletter werken. Ik heb tijd voor mijn gezin, voor vakantie, om af en toe een goed festival mee te pikken. Ik koester die vrijheid enorm.”

 
 

Check onze Wall Of Love voor nog meer testimonials van TRAVAK deelnemers.